29 Temmuz 2008 Salı

Çek Edebiyatı No 2: Milan Kundera




Kitapla haşır neşir olan herkesin, okumasa bile mutlaka adını duyduğu bir yazar olan Milan Kundera Çek Cumhuriyeti doğumludur. Müzisyen olan babasının izinde önce müzikolojiyle uğraşan ardından sinemaya da el atmış bir yazardır kendileri. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Komünist Parti'ye katılan Kundera. Bu partiden 2 defa kovulur. İlk kitabı "Şaka"'yı kovulmasının ardından yazar. Son kovulmasının sebebi sonraki yazımda anlatacağım Prag Baharı yüzündendir. Bu olayın üzerine sürgüne giden Kundera, Fransa'ya sığınır ve yanlış hatırlamıyorsam 1980 lerin başında Fransa vatandaşı olur.

Fransa'da yazmış olduğu "Gülüşün ve Unutuşun Kitabı" adlı eseri Çek Cumhuriyeti'nde büyük yankı bulur ve vatandaşlık hakkı geri verilir. Eserlerini Çekçe yazar ve Fransızca çevirisini de kendisi yapar. Aslında en çok bilinen eseri günümüzde adından türlü türlü şeyler üretilerek suyunun çıkarıldığı " Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği" dir.Okuduğum diğer eserleri ise "Yavaşlık" ve "Kimlik"'tir. Duyduğum kadarıyla "Ölümsüzlük" eseri de dikkat çeken yapıtlarından biridir. Bir önceki yazımda tanıtmaya çalıştığım Franz Kafka'yı romancılığın Einstein'ı olarak görür.

Varoloşçuluk akımının sonuncusu gözüyle bakılan Kundera, insan ilişkilerini çok iyi incelemesi ve bunu okuyucuya çok güzel yansıtması önemli olan özelliklerinden biridir ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim benim gibi bazılarının da gözünde Kundera, kadınları tanıyan veya bu yolda en çok ilerleme kaydeden kişidir. Kesinlikle okunması ve okutturulması gereken biridir.

0 yorum: