3 Ağustos 2008 Pazar

Sonuçlar Açıklandıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Sonuçlar açıklandı. Dil sınavından 50 ve üzerinde bir not aldınız. Not ortalamanız da 2.00'nin üstünde. Koordinatörleriniz ve yardımcıları, herkesin puanını oluşturmaya başladı. Not ortalamanızın %50'si, dil sınavının %50'si, bunlar toplandı ve bölüm içindeki sıralamanız oluştu. Ancak bitti mi herşey. Mağlesef hayır. Türkiye'de artan talepe, ne yazıkki hibe dayanmıyor. Hibe çıkmadan da çoğu kişi bu işe cesaret edemez. Bu sene her bölümün talep ettiği öğrenci sayısının yaklaşık %70'i karşılandı. Ancak seneye bu durum ne olur bilinmez.

Hibeniz de çıktı. Mutlusunuz,huzurlusunuz. Yapmanız gereken ilk şey gideceğiniz ülkenin sitesine girmek olmalıdır. Bir kaç bürokratik iş için karşı okuldan belge gerekmektedir. Sizden isteyebileceği belgeler;
  • Karşı okulun hazırladığı başvuru belgesi(bazı ülkelerde bu belgenin içinde seçeceğiniz dersler de bulunabilir. örn. Czech Technical University)
  • Kendi okulunuzun hazırladığı başvuru belgesi
  • Gerekiyorsa resim
  • Bazı okullar yurt başvurusu için de farklı bir başvuru belgesi isteyebilir
  • Okulunuzun Learning Aggrement'ı
Bundan başka belgeler de isteyebilir. O yüzden tekrarlamakta fayda var. Gideceğiniz ülkenin sitesini gözden geçirin ve son başvuru tarihini kaçırmamaya çalışın.Ayrıca unutmadan söylemekten yarar var, belgeleri gönderdikten sonra yetkili kişiye bir tane mail atın ve geri göndermesi gereken belgeleri ona hatırlatın,unutabilirler. Çünkü vize için gerekli belgeleri onlar yollayacak. Peki bunları neyle yollayalım? İki seçenek var
  • Kargo: Diğer seçeneğe göre çok daha fazla pahalı olur ama daha çabuk ve güvenli bir yoldan okula ulaşır
  • PTT: Ben hızlı posta servisiyle gönderdim ve yaklaşık 4 günde eline ulaştı. Daha ucuz ve takip sistemi mevcut.
Bir süre bekleyeceksiniz cevap için, bazı ülkeler cidden çok geç cevap verebilir hatta hepsinin gelmesini bekleyebilir. Şansıma Çek Cumhuriyeti'ndeki yetkili kişi, bana hemen mail attı. Paketiniz bize ulaştı, size de 2 gün içinde yollayacağız gibi bir cevap geldi ve içine koyacağı belgelerin özelliklerinden bahsetti.

Artık kabul edildiniz,hibeniz de var. Ab ofisinden aldığınız belgeyle ücretsiz(yeni pasaport çıkarıyorsanız, pasaport defter ücreti ödeyeceksiniz-81 ytl) olarak pasaport alabilirsiniz. Bazı Emniyet Müdürlüklerinde sorun çıkıyor, benim tavsiyem Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü. Çok sıra bekleyeceksiniz, hatta neredeyse tüm gününüz gidecek. Ancak 2 gün içinde pasaportunuzu alabilirsiniz. Geriye tek bir önemli sorun kaldı. Vize! Kendi ülkenizin konsolosluğunun internet adresine girin ve istenen belgeleri toparlamaya başlayın. Bazı ülkeler 1 haftada vize verirken bazılarınınki 3 ayı bulabiliyor. Ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi. Çek vizesi ile ilgili başımdan geçenleri önceki yazılarımdan bulabilirsiniz.

Vizeniz de çıktı, bilet alındı. Artık yapmanız gereken sabırlı olmak (imkansız bir şey) ve 3 adet Giden Öğrenci Dosyasını hazırlamak. Bunun içeriğini AB ofisinin sayfasından bulabilirsiniz. Herhangi bir sorunuz olursa, hiç çekinmeyin sorun!

0 yorum: